Samenwerking VDL en QWIC

VDL en QWIC gaan fietsframes produceren in Nederland

Een nieuwe stap voor QWIC in het dichterbij huis halen van de productie. Vanaf deze zomer start VDL met de productie van QWIC Mira frames, bij VDL Steelweld in Breda. De komende drie jaar gaat VDL 50.000 fietsframes leveren aan QWIC. Taco Anema, oprichter en CEO QWIC zegt over de samenwerking: “De samenwerking draagt bij aan onze doelen om onze supply chain te beheersen, de kwaliteit te verbeteren, de doorlooptijden te verkorten en de snelheid van productinnovatie te stimuleren.”

VDL Groep, het industriële familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven, gaat aluminium fietsframes produceren en leveren voor QWIC. De nieuwe activiteit VDL Bike Frame Technologies legt de laatste hand aan een volledig geautomatiseerde productielijn. Met deze VDL investering zijn miljoenen gemoeid. Vanaf deze zomer zal op deze productielijn, bij VDL Steelweld in Breda, de productie van start gaan. QWIC is de eerste klant van VDL Bike Frame Technologies.

Belangrijke mijlpaal
Taco Anema, oprichter en CEO QWIC: “Met trots kondigen wij vandaag een langdurige strategische samenwerkingsovereenkomst aan met VDL Groep voor de geautomatiseerde productie van e-bikeframes van QWIC in Nederland. Dit markeert een belangrijke mijlpaal voor QWIC, aangezien we ernaar streven om onszelf te ontwikkelen als een toonaangevend merk in de markt. De samenwerking draagt bij aan onze doelen om onze supply chain te beheersen, de kwaliteit te verbeteren, de doorlooptijden te verkorten en de snelheid van productinnovatie te stimuleren. Met de expertise van VDL Groep in geavanceerde productiemethoden optimaliseren we onze premium producten voor efficiënte productie. Lokale frameproductie maakt ons flexibeler, innovatiever en duurzamer. Dat resulteert in betere producten voor onze klanten.”

Concurrerend produceren
VDL president-directeur Willem van der Leegte: “Nederland is natuurlijk hét fietsland bij uitstek, maar de basis van de fiets, het frame, wordt vooral buiten Europa geproduceerd. Met VDL Bike Frame Technologies halen wij ook deze productie terug naar ons land en stellen we onze klanten in de gelegenheid om hun CO2-voetafdruk met grote sprongen terug te brengen. Doordat we over een volledig geautomatiseerde productielijn beschikken, kunnen we concurrerend produceren. Wij zijn trots op deze samenwerking met het Nederlandse QWIC, een toonaangevend merk in de markt.”

Ambitie
Vooralsnog heeft de productielijn van VDL Bike Frame Technologies in Breda een capaciteit van 70.000 frames per jaar. De ambitie is om, afhankelijk van de marktvraag, het modulaire productieproces uit te breiden. Jason Koevoet van VDL Bike Frame Technologies: “Alleen in Europa zijn in 2021 meer dan 22 miljoen fietsen verkocht, en deze markt is groeiende.  Verreweg het leeuwendeel van de frames voor al die fietsen worden nog in Azië geproduceerd en de fietsen worden vervolgens in Europa geassembleerd.”